Du holde Kunst- over de liedkunst
De ondraaglijke lichtheid van Die schöne Müllerin
&
Het ongeduld van Maarten ‘t Hart
Van alle liedcycli is Die schöne Müllerin wel het meest verhalend. De tekst is ooit ontstaan als een soort grap, maar zoals zo vaak in de romantiek ontwikkelde het zich tot een dramatiek die ver van iedere ironie een eigen leven ging leiden.
Schubert liet dan ook terecht de ironische commentaren weg en maakte er een liefdesdrama van dat zijn weerga nauwelijks kent. Die Leiden des jungen Werthers, maar dan met andere middelen.
Schuberts muziek weet op wonderbaarlijke wijze alle stemmingen en stemmingswisselingen en psychologische details te benadrukken. Voor de zanger is het een zeer dankbaar, maar ook moeilijk werk.
Vocaal moeilijk, omdat er heel vaak rond de top van de passagio gezongen moet worden. De psychologische ontwikkeling van de jonge molenaarsgezel vergt echter nog het meest van de zanger. Aan het begin is hij een optimistische, naïeve jongeling, aan het einde is hij zo teleurgesteld in de liefde dat hij zich verdrinkt. De muziek wordt echter nooit inktzwart. Zelfs wanneer de stemming van de protagonist heel erg in mineur is, klinkt de muziek hier en daar nog in majeur. Vooral de laatste twee liederen kennen een schrijnende lichtheid, die van een zeldzame schoonheid is.
(Over de ironische commentaren: Ian Bostridge heeft in zijn eerste opname van DsM de commentaren wel toegevoegd, ingesproken door niemand minder dan Dietrich Fischer-Dieskau. Beide zangers hebben daar later afstand van genomen.) <<<Terug naar toelichting
Het ongeduld van Maarten ‘t Hart
Heeft u zich wel eens verveeld bij sommige minder bekende maar daarvoor wel heel erg lange liederen van Schubert? Dan staat u daar niet alleen in want Maarten ’t Hart is er ook geen vriend van.
Nu wil ik persoonlijk bijvoorbeeld een lied als Viola niet in de ban doen en voor menige ballade valt heel wat te zeggen – mits uitgevoerd door een zanger die er recht aan doet zoals Robert Holl of Christoph Prégardien. Maarten ’t Hart is waarschijnlijk echter wat ongeduldiger dan ik. Op zijn typerende wijze weet hij in de Groene van 8 januari meteen duidelijk te maken dat Schubert hem met het componeren van liederen als Adelwold und Emma geen plezier heeft gedaan.
Wanneer iemand vertelt wat hij vervelend vindt, is dat meestal weinig boeiend. ’t Hart weet het echter toch weer spannend te maken door de stelling te poneren dat deze liederen in feite voorstudies van opera’s zijn. Volgens hem vond Schubert in zijn cycli Die schöne Müllerin en Winterreise de juiste vorm om verhalen van libretto-formaat toon te zetten.
Natuurlijk, de cycli bevatten weer een reeks korte gedichten dus in die zin gaat de vergelijking niet helemaal op, maar het blijft een aardige stelling. Ook verder is het artikel de moeite waard: hij noemt nog enkele ten onrechte minder bekende Schubert-liederen en weet de lezer met zijn enthousiasme voor de liederen te boeien.
Het is een beetje storend dat in de inleiding Erlkönig als cyclus wordt genoemd, maar ach, dat kunnen we ’t Hart niet aanrekenen. Opmerkelijk is echter dat hij Graham Johnson geen goede pianist vindt – en Goethe een over het paard getilde womanizer. Ik hoop ‘t Hart binnenkort zo ver te krijgen dat hij daarover hier meer uitleg verstrekt, maar voor nu verwijs ik naar het artikel in De Groene Amsterdammer dat nog steeds te downloaden is.
Dré de Man
Bravo, Brava, Bravissimo
Florian Boesch, foto: Lukas Beck / Wiener Konzerthaus
Tijdens de schöne Müllerin van Florian Boesch in het Muziekgebouw Amsterdam op 17 januarie begon het publiek na Mein! luid te applaudiseren. Boesch leek er geen aanstoot aan te nemen, maar andere zangers kunnen er des duivels om worden. Toch wordt er in opera's vaak geapplaudiseerd midden in het verhaal, vaak nog voordat een aria helemaal uitgeklonken is, terwijl bij liederen alleen af en toe en bij de Matthäus helemaal niet of heel zelden geapplaudiseerd wordt. Hoe zit dat en wat is comme il faut?
In feite is het heel eenvoudig. In de opera gaat het meer om de zangers, de sterren, dan om de muziek of het verhaal. Doet een zanger dus een bijzonder kunststukje, dan klap je en als je ervoor betaald wordt om te klappen zoals sommigen in La Scala, dan helemaal.
Bij de liedkunst gaat het heel erg om het verhaal, maar tussen groepen liederen (meestal van één componist) mag wel geapplaudiseerd worden, omdat er dan toch een heel andere sfeer ontstaat.
In beide gevallen mag je echter aan het eind klappen. Vind je een uitvoering erg goed, dan ga je zelfs staan. In Nederland willen we graag dat een zanger(es) na afloop een toegift geeft (krijg je meer voor hetzelfde geld) , dus gaan we hier bijna altijd staan. Thomas Quasthoff heeft daar wel eens grappen over gemaakt.
Bij oratoria zou het eigenlijk moeten gaan om God en voor God klap je niet, zelfs niet aan het eind, zo simpel is het. (Maar als je niet in God gelooft of in ieder geval niet bang bent dat Zijn Toorn op je nederdaalt vanwege het klappen dus weer wel.)
O ja, bravo roep je naar mannen, brava naar vrouwen en bravissimo is de overtreppende trap en die kan door beide geslachten bestegen worden.
Dré de Man
Over deze site, partners & links
Du holde Kunst is een nieuwe site over de liedkunst, vocalisten en aanverwante zaken. De lay-out ondergaat een veranderingsproces, u zult dus verwijzingen zien naar pagina's in een oudere lay-out. Concertaankondigingen, medelingen en advertentieverzoeken en dergelijke graag naar dre@duholdekunst.com
Er zijn een jaar lang besprekingen gevoerd om Du holde Kunst op te laten gaan in een geïnstitutionaliseerd samenwerkingsverband. Dat plan is in ieder geval voorlopig van de baan. Wel is er een los samenwerkingsverband - dat zich soms beperkt tot het uitwisselen van informatie - met een aantal organisaties, zoals:Schubert Stichting
Internationaal Vocalisten Concours
Vrienden van het Lied
Concertgebouw
Muziekgebouw aan 't IJ
De Doelen
Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven
Vocallis
Lied Duo Concours
Andere samenwerkingsverbanden en -vormen zijn in voorbereiding
Du holde Kunst streeft ernaar de liedkunst meer bekendheid te geven, door het geven van informatie maar onder meer ook door een bindend element te zijn in de muziekwereld.
____________________________________________________________
Concertprogramma's 2013/14
Programma 2013/14 Concertgebouw
Programma 2013/14 Muziekgebouw aan 't IJ
Programma 2013/14 De Doelen
Programma 2013/14 Muziekgebouw Eindhoven
(Mogelijk nog onvolledig.)
Links
http://www.schubert.nl/
www.vvhl.nl
http://www.hampsong.org/
http://www.recmusic.org/lieder/
Schubert Stichting
Internationaal Vocalisten Concours
Vrienden van het Lied
Concertgebouw
Muziekgebouw aan 't IJ
De Doelen
Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven
Vocallis
Lied Duo Concours
____________________________________________________________
Concertprogramma's 2013/14
Programma 2013/14 Concertgebouw
Programma 2013/14 Muziekgebouw aan 't IJ
Programma 2013/14 De Doelen
Programma 2013/14 Muziekgebouw Eindhoven
(Mogelijk nog onvolledig. De programma's worden spoedig aangevuld en besproken in een artikel.)
spoedig meer ...
Links
http://www.schubert.nl/
www.vvhl.nl
http://www.hampsong.org/
http://www.recmusic.org/lieder/
Gebruikt u Google Chrome? Vink dan in instellingen (eerst klikken op drie streepjes helemaal rechts) netwerkacties voorspellen om de laadprestaties van pagina's te verbeteren uit, anders ziet u regelmatig verouderde pagina's, niet alleen op deze site trouwens :(